Campania „SEMN că trebuie să citești o carte!”
Prin intermediul unui comunicat de presă, Universitatea “Constantin Brâncuși” Târgu Jiu anunță marcarea zilei de 15 februarie drept Ziua națională a lecturii. În România, ziua de 15 februarie a fost stabilită ca fiind Ziua Națională a Lecturii. Pe 14 ianuarie 2022 a fost promulgată legea prin care s-a decis faptul că bibliotecile și instituțiile publice cu responsabilități în domeniile Educație și Cultură trebuie să ofere asistență și sprijin de specialitate în această zi, contribuind la încurajarea lecturii în rândul populației.
“Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu marchează Ziua națională a lecturii, care se celebrează anual în data de 15 februarie, prin campania „SEMN că trebuie să citești o carte!”.
Pentru a încuraja și promova cititul în rândul tinerilor, în special elevi și studenți, vor fi oferite semne de carte tuturor cititorilor care împrumută cărți de la bibliotecile liceelor, bibliotecile Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, dar și alte biblioteci din județul Gorj.
Dat fiind faptul că elevii sunt în vacanță în ziua de 15 februarie, campania se va desfășura pe parcursul mai multor zile.”
Ziua Națională a Lecturii are, de asemenea, o semnificație istorică. Pe 15 februarie s-au născut două personalități culturale de seamă ale României, care au jucat un rol important în dezvoltarea educației românești, precum și în promovarea lecturii. Aceste două personalități sunt politicianul și criticul literar Titu Maiorescu, care a fost și fondatorul societății literare Junimea, și Spiru Haret — un renumit matematician și ministru al Educației, renumit pentru dezvoltarea sistemului educațional modern al țării noastre.
Ziua Națională a Lecturii nu este singurul eveniment de acest tip sărbătorit în țara noastră. România sărbătorește Ziua Internațională a Cărții, din anul 1995, care a început ca un eveniment anual organizat de UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) pentru a promova publicarea de cărți, lectura și drepturile de autor. Toate aceste eforturi ale UNESCO au fost recunoscute de către Guvernul României, astfel încât s-a discutat încă din 2021 promulgarea unei legi pentru a avea o zi națională a lecturii în România. Aceste eforturi au avut rezultat în 2022, când prima sărbătoare de acest tip a avut loc. Ziua Națională a Lecturii a creat cadrul necesar pentru desfășurarea de evenimente și activități academice specifice, ce încurajează lectura atât la nivel național, cât și la nivel local.