Blackout și realitatea din România!
După ce știrea conform căreia Austria s-ar pregăti de un blackout s-a dovedit a fi un fake news, iată că discuția legată de blackout apare și în spațiul public din România.
“Pana generală de curent este iminentă la primul ger care va lovi România, avertizează specialiștii din domeniul energetic. Și asta pentru că nu există resurse suficiente pentru a acoperi un vârf de consum. Mai mult, pentru a ascunde situația dramatică în care a fost lăsată țara noastră, Guvernul a decis, în premieră, să secretizeze măsurile privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului electroenergetic național.”, a scris ieri national.ro.
România se află la limita de avarie a Sistemului Energetic Național iar autoritățile au hotărât să secretizeze pentru prima dată măsurile privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului electroenergetic național, precum și măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului electroenergetic național pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.
”Anexa nr.2, care conține informații sensibile din punct de vedere comercial, puse la dispoziție de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică în Monitorul Oficial și se comunică doar instituțiilor/autorităților publice și operatorilor economici interesați”, se arată în motivarea Hotărârii de Guvern.
Până în acest an, însă, toate informațiile referitoare la prognoza consumului și a vârfului de consum, precum și producția prognozată, detaliat, pe capacități de producție, erau publice.
”Este primul an în care este secretizat programul de iarnă pe care îl face Ministerul Energiei și unde trebuia să vedem exact care sunt stocurile de combustibili pe fiecare capacitate în parte, indiferent că vorbim de apă, de cărbune, de gaz. Dacă nu secretizau confirmau, practic, ceea ce știe toată lumea din domeniu, că avem o mare problemă”, a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara pentru national.ro
”Eu sunt convins că va apărea blackout-ul energetic atunci când o să vină și gerul, pentru că secetă deja avem și nivelul din lacuri nu o să suplinească deficitul, acolo avem și capacități mici de producție. Capacitățile mari le avem pe râuri, pe Dunăre, pe Olt, iar acolo nu poți să crești și să scazi producțiile, pentru că nu poți să-ți faci rezerve. Când a venit gerul, iese gazul, pentru că se reduce presiunea la minus 10 – minus 15 grade Celsius și atunci o să fie o problemă, că nu o să avem nici vânt, nici soare. Am văzut acum că rezerva în lacuri este de doar 70%, pentru că nu am avut de unde produce energie și a trebuit să uzinăm apa. Tot 70% avem la gaze, deci nu avem depozitele pline. Iar dacă ai numai 70% rezervă la gaze ai și presiunea mică în punga aia de gaz. În plus, nu mai avem nici capacități pe cărbune de rezervă”, a mai precizat președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc pentru national.ro
Directorul Dispeceratului Energetic Naţional, Virgiliu Ivan, a recunoscut că, în perioadă de vârf de consum, va trebui să mai importăm 3.000 de Mw, însă vârf de consum va fi și în statele cu care suntem interconectați, astfel că nu vom avea de unde să acoperim deficitul.
”Virgiliu Ivan a spus că blackout-ul este doar dacă rămân jumătate din consumatori fără energie electrică, deci dacă avem 21 de județe fără curent nu este blackout. Și a mai arătat că se revine cu alimentarea în 6 ore, dar în șase ore se revine cu alimentarea Sistemului Energetic Național, nu cu alimentarea ultimului consumator. Altfel, degeaba dăm drumul într-o regiune, apoi oprim curentul și dăm drumul în altă regiune, numai ca să nu legăm două săptămâni la consumatori”, a afirmat președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc pentru national.ro.