Bilanț BAC 2021 în Gorj
S-au afișat azi rezultatele inițiale la Bacalaureat. Promovabilitatea la nivel național este de 67,8%, în creștere cu aproape 5 procente față de prima sesiune din 2020. Gorjul se situează cu mult sub media națională. Doar 56,48% au reușit să promoveze examenul maturității, calculul fiind cumulat cu promoțiile anterioare. Dacă ne raportăm la absolvenții 2021, media crește la peste 66%, însă tot sub procentul național care este de aproape 74%.
Totuși, în comparație cu anul trecut Gorjul a crescut cu aproape 7% și a fost înregistrată încă o medie de 10. În total 5 absolvenți au primit nota maximă la Bacalaureat, 2 dintre ei fiind o surpriză pentru unitățile de învățământ absolvite. Unul provine de la Colegiul Tehnic Mătăsari, acolo unde aproape jumătate au picat examenul și doar 3 absolvenți au reușit să primească notă peste 9,00.
Un alt „decar” a fost dat de Liceul Tehnologic Turceni. Nici aici rezultatul general nu a fost de excepție: doar o treime au reușit să treacă de examenul maturității. Alți doi elevi de la Colegiul Național „Spiru Haret” și unul de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu au finalizat toate cele 3 probe cu nota 10.
În topul celor mai bune licee din Gorj în ceea ce privește promovabilitatea, pe locul întâi este Colegiul Ecaterina cu 99,53%. Absolventul a luat sub 5 la matematică, dar mai are o șansă în toamnă. Pe locul al doilea se situează Colegiul Național Tudor Vladimirescu, cu aproape 98% și 5 absolvenți respinși din pricina fizicii, matematicii sau geografiei. Tot pe podium este și Colegiul George Coșbuc din Motru cu 96% și 7 candidați ce nu au obținut nota 5 la una dintre cele 3 probe.
La polul opus, Liceul din Turburea și cel din Stoina o promovabilitate 0 la BAC. De notat este și faptul că în cele două unități de învățământ au susținut examenul doar 4, respectiv 7 absolvenți. La Baia de Fier, Bârsești și Peștișani procentul de trecere nu este mai mare de 10%, iar în total, 24 de unități de învățământ au promovabilitatea sub media județeană.
Chiar dacă niciun elev nu a obținut media 10, Colegiul Național Tudor Vladimirescu se mândrește cu cele mai mari note: 195 de absolvenți au obținut între 8 și 9,99, iar directorul unității de învățământ spune că rezultatele sunt mulțumitoare raportat la numărul mare de elevi care au studiat acolo, iar notele și statisticile nu sunt importante, ci munca pe care aceștia au depus-o de-a lungul timpului.
Pe loc secund în privința notelor mari se poziționează CN Ecaterina Teodoroiu cu 174 de note între 8,00 și 9,99, iar „bronzul” este obținut de Spiru Haret cu 158 de absolvenți încadrați între cele două medii.
Contestațiile s-au putut depune până la ora 18:00, inclusiv online. Cea mai mică promovabilitate la nivel național a fost raportată în anul 2012: 44,3%, iar cea mai mare în 2005: 84,66%.