Bani publici încasați ilegal de firmele lui Iordache
Se pare că trei oameni de bază ai senatorului Ion Iordache au ajuns în arest, după ce marți, 30 martie, s-a decis reținerea lor pentru 24 de ore. Este vorba despre coordonatorul grupului de firme Ydail și administratorul acesteia, mai exact Doru Șandru și Mircea Vărzaru.
Doru Șandru, cumnatul liberalului Ion Iordache, directorul societății Romstrade SA și omul care conduce grupul de firme Ydail Construct SRL, nu este la prima abatere, acesta a mai fost reținut și în anul 2015 de procurori într-un dosar în care au fost implicați mai mulți primari din Gorj. Atunci însă dosarul a fost clasat, înregistrările nefiind considerate probe.
Senatorul Ion Iordache a declarat anterior că a lăsat compania pe mâini bune, oamenii săi de încredere ocupându-se în prezent de ea.
Dar, se pare că oamenii de încredere ai lui Iordache au depus documente false la o licitație publică privind servicii de reparare și întreținere drumuri județene în perioada 2015-2019. Cei 3 sunt cercetați pentru obținere ilegală de fonduri, constând în folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte sau incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanțiilor necesare acordării finanțărilor obținute sau garantate din fonduri publice.
Procurorii au reținut faptul că inculpații, administratori ai mai multor societăți comerciale și reprezentanți ai asocierii YDAIL Construct și ROMSTRADE au depus o ofertă pentru licitația organizată de Consiliul Județean, privind lucrări de reparație și întreținere a drumurilor județene din Gorj, timp de 4 ani. Oferta depusă de asociere conținea documente și date false cu privire la deținerea utilajelor necesare executării lucrărilor de deszăpezire. Mai mult, false erau si actele privind lipsa datoriilor la stat.
Așadar, asocierea reprezentată de cei 3 a obținut pe nedrept contractul cu CJ Gorj, în valoare de peste 157 de milioane de lei. Totuși, s-au încasat doar aproape 360 de mii de lei din suma totală, dar și aceștia pe nedrept. Sezonul de iarnă 2016-2017 a fost la fel ca și cel de acum, fără zăpadă, astfel că cei 3 au încasat necuvenit banii pentru orele de așteptare ale utilajelor pe care nici măcar nu le dețineau.
Așadar, asocierea a câștigat un contract necuvenit, deși alți participanți ar fi putut obține lucrarea pe drept, având tot ceea ce e nevoie. Acuzațiile aduse oamenilor de încredere ai lui Iordache îl contrazic tocmai pe senator care a declarat la Gorj Tv că de mai bine de 10 ani licitațiile nu mai pot fi aranjate.
Totuși, și Consiliul Județean ar trebui să răspundă. Dacă într-adevăr contractul încheiat a fost unul păgubos, utilajele neexistând în realitate, atunci CJ Gorj ar fi trebuit să verifice prestarea unor servicii înainte de a efectua plata. Dat fiind faptul că evenimentele s-au petrecut în 2016-2017, se pare că nimeni din partea autorității contractante nu a verificat dacă asocierea dispune sau nu de mijloacele prevăzute în contract pentru a-și justifica sumele încasate.
Doi dintre cei 3 inculpați au fost reținuți ieri de către polițiști, iar cel de-al treilea se află în custodia anchetatorilor pentru 24 de ore, începând de astăzi. Ancheta continuă sub supravegherea procurorului, urmând ca în cauză să fie dispuse în continuare măsurile legale.