Azi, creștinii sărbătoresc Rusaliile
Creştinii ortodocşi sărbătoresc Rusaliile 2024 pe data de 23 și 24 iunie. Cincizecimea sau Pogorârarea Sfantului Duh, după cum mai este denumită, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de cea a Paștilor. De Rusalii, enoriașii își amintesc că Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, iar la Ierusalim s-a întemeiat Biserica lui Hristos. Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh marchează, în lumea creştină, înfiinţarea Bisericii şi are loc la zece zile de la Înălţare.
De Rusalii, se leagă şi alte tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. În unele regiuni se dansează „Jocul Căluşarilor”. Astfel, se spune în popor că leacul cel mai folosit pentru cei atinşi de Rusalii este jocul căluşarilor.
În alte zone, femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului.
În unele gospodării se prepară unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a le spori laptele.
În anumite zone se spune că dacă de Rusalii este timp frumos atunci toată vara va fi frumoasă şi rodnică.