Marți, 12 iulie, europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, a ieșit în mediul online cu o postare prin care făcea un anunț important. Conform postării sale, directiva privind salariile minime adecvate din Uniunea Europeană a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și faceri sociale din Parlamentul European. Conform declarațiilor lui Tomac, în luna septembrie va exista un acord în plenul Parlamentului European, urmând ca statele membre să transpună apoi directiva.
Cum s-a ajuns la acest acord pentru un „salariu minim adecvat” în fiecare stat membru UE? Ei bine, 21 de state dintre cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au deja o politică de salariu minim, acesta variind la 1 ianuarie 2022 de la 332 de euro pe lună în Bulgaria la 2.257 de euro pe lună în Luxemburg. În România, conform datelor de pe Eurostat, salariul minim pe lună atinge valoarea de 515 euro, fapt ce poziționează țara noastră pe locul 19 în clasamentul salariilor minime.
Prin prisma acestei directive se urmărește întocmai stabilirea unor standard de decență precum puterea de cumpărare, costul vieții sau rata creșterii salariilor.