Ansamblul “Flori de Joc” premiat în cadrul Festivalului de Romanțe “Sara pe Deal”
Ansamblul Folcloric “Flori de Joc” al Căminului Cultural Țânțăreni a câștigat premiul pentru valorificarea și promovarea tradițiilor populare, premiu acordat pentru prima dată, anul acesta în cadrul Festivalului de Romanțe “Sara pe Deal”, desfășurat duminică 25 iunie 2023 la Țânțăreni.
Festivalul de romanțe “Sara pe Deal” a fost organizat de către Consiliul Local, Primăria Țânțăreni și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj la Baza Sportivă din Florești.
Ansamblul “Flori de Joc” a fost reînființat în anul 2020 la inițiativa actualului primar al comunei Țânțăreni, Robert – Marian Ciutureanu. Prin evoluția lor, copii care fac parte din Ansamblu au câștigat în ultimii ani mai multe concursuri naționale dar și internaționale.
Pașii micilor artiști sunt șlefuiți cu pricepere și dăruire de coregraful Radu Adrian, dansator al Ansamblului Folcloric “Maria Tănase” din Craiova și de către coordonatorul ansamblului Iuliana Ionescu. Cu siguranță evoluția micilor artiști a încântat publicul prezent la Festivalul de romanțe, dar și juriul care a acordat premiul “Sara pe Deal” la secțiunea dansuri populare pentru promovarea și valorificarea tradițiilor populare.
Misiunea acestui festival de romanțe este aceea de educație, evenimentul asigurând continuitatea transmiterii obiceiurilor reprezentative în mediul urban.
Ansamblu “Flori de Joc” era singurul ansamblu din județul Gorj care mai punea în scenă la evenimente, CĂLUȘUL. Ultimul dans realizat de grupa mare de la “Flori de Joc” din Țânțăreni a fost în urmă cu doi ani, acum grupa cea mică fiind în pregătire pentru Căluș. Coordonatorul Iuliana Ionescu spune că așteaptă să se alăture câți mai mulți copii din localitate la ansamblu, pentru a duce mai departe dansul și portul popular de la Poarta de Sud a Gorjului. Călușul se joacă în Țânțăreni datorită târgului săptămânal din localitate, aici venind comercianți de la Vâlcea, Olt, dansul fiind preluat de la ei.
Dansul Căluşarilor este înscris în Patrimoniul UNESCO din 2005. Odinioară, în satele din Oltenia, săptămâna Rusaliilor era sărbătorită cu Dansul Căluşarilor. Cei mai zvelţi dintre bărbaţi „se legau“ sub steag, pe malul apei sau la hotar, iar din duminica Rusaliilor, „herghelia divină“ colinda satele şi vindeca bolile trupului şi ale sufletului. Acum însă Ansamblul din Țânțăreni este singurul care mai practică acest dans.
Căluşul uimește mereu prin măiestria dansului şi frumuseţea costumaţiei. Călușul este un obicei românesc practicat în perioada numită popular Rusalii, mai exact în cele nouă zile dintre sărbătoarea ortodoxă de Înălțare și cea numită Rusalii.