Angajații CEO, din nou în stradă
Protest în stradă la Târgu Jiu în plină criză energetică. Angajați și foști mineri și energeticieni ai Complexului Energetic Oltenia cer să fie prelungit planul de restructurare pentru ca în România să nu se stingă becul. Energia pe cărbune s-a dovedit a fi un pilon importat în Sistemul Energetic Național așa ca salariații au toate motivele să ceară decalarea termenelor și să lupte pentru păstrarea locurilor de muncă.
Șeful Federației Naționale a Muncii, Constantin Crețan, a precizat că România este în pericol fără Complexul Energetic Oltenia.
Constantin Crețan susține că instituțiile statului ar trebui să verifice cum a fost făcut planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, un plan diabolic susține el, care va pune pe butuci județul Gorj.
Sindicaliștii susțin că în cazul în care se va renunța la energia pe cărbune, se vor pierde mii de locuri de muncă, iar județul Gorj va fi împins spre sărăcie. Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, trage un semnal de alarmă și susține că pe acest programul de închidere s-au pierdut deja 4000 de locuri de muncă.
Angajații din minerit și energie cer ca forța muncă să fie întinerită, dar vor să fie făcute și investiții în carierele și termocentralele Complexului Energetic Oltenia.
Conform planului de restructurare, grupurile care produc energie pe bază de cărbune, vor fi închise peste un an și jumătate. Angajații Complexului Energetic Oltenia se opun actualului plan de restructurare și cer decalarea termenelor închiderii capacităților pe bază de lignit până când nu va fi construit ceva în loc. Este vorba despre acele capacități pe gaz sau fotovoltaice, prevăzute în planul de restructurare.