Amenzi aplicate de DSVSA
Inspectorii DSVSA Gorj se întâlnesc în timpul controalelor efectuate cu tot felul de situații care nu le dau de ales si sunt nevoiti să aplice amenzi drastice.
Tot mai multe produse alimentare sunt găsite în condiții mizere, iar patronii restaurantelor sau cei ai alimentarelor nu se gândesc la sănătatea persoanelor care cumpără produse de patiserie, hrană pentru animale sau alimente pentru aceștia.
Așadar, în perioada 10 – 16.05.2021 , inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale și verificări în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în Bălești, Bâlteni, Bumbești-Jiu, Dănești, Drăguțești, Hurezani, Ionești, Motru, Novaci, Padeș, Polovragi, Schela, Târgu-Jiu, Tismana, Turcinești și Țânțăreni, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor.
În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în cuantum de 37.420 lei, unor obiective situate în localitățile Drăguțești, Hurezani, Motru, Padeș, Polovragi și Târgu-Jiu, astfel:
– o amendă de 12.000 lei la un abator de ungulate domestice, pentru nerespectarea destinațiilor spațiilor și nedemonstrarea trasabilității produselor fabricate;
– o amendă de 10.000 lei la un laborator de patiserie, pentru următoarele constatări: stare precară de igienă și întreținere a spațiilor și echipamentelor tehnologice; nemonitorizarea parametrilor de microclimat din depozitul de materii prime; sistemul de ventilație era nefuncțional; produsele fabricate nu erau etichetate conform Reg. (CE) nr. 1169/2011;
– două amenzi de câte 6.000 lei la două magazine de furaje, pentru comercializarea păsărilor (pui de o zi) fără documentele prevăzute de legislația sanitară-veterinară în vigoare, în contextul evoluției gripei aviare în România;
– o amendă de 720 lei proprietarului unui mijloc auto, pentru transportul păsărilor (pui de o zi) cu un mijloc de transport neautorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor;
– o amendă de 1.200 lei proprietarului unui mijloc de transport, pentru comercializarea unor produse alimentare dintr-un spațiu necorespunzător (autoturism) și neautorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.
– o amendă de 1.500 lei conducătorului unui mijloc auto care transporta produse de panificație, întrucât nu a prezentat documentul de înregistrare sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor al mijlocului de transport, atunci când a fost oprit într-un punct temporar de control al traficului rutier.
Inspectorii DSVSA transmit că astfel de controale vor avea loc și în perioada următoare.