Ambrozia – buruiana care provoacă atât alergii, cât și amenzi
Lunile de primăvară sunt considerate drept sezonul polenului, mai ales de cei care se confruntă cu alergii. Există, însă, o plantă care atinge perioada maximă de polenizare în lunile august – septembrie și se întinde până la sfârșitul lunii octombrie. Este vorba despre ambrozie – o buruiană periculoasă pentru sănătatea omului, provocând alergii și stări febrile puternice în perioada înfloririi.
Polenizarea acestei plante este realizată cu ajutorul vântului prin răspândirea grăunciorilor de polen. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane), crescând spontan pe terenurile lăsate de izbeliște.
Din datele oferite de Ministerul Sănătății din România, din populația activă a României un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.
O metodă eficientă de diagnosticare a alergiei la ambrozie este testarea cutanată, spune doctorul Cristina Teighiu. Printr-o simplă aplicare a unei picături de polen de ambrozie pe pielea pacientului, această zonă ulterior se va înroși ca urmare a unei reacții alergice. De asemenea, testarea sângelui este la fel de eficientă.
Tratamentul presupune în primă faza stabilirea formei alergiei, care poate fi ușoară sau gravă, și în funcție de aceasta să se acționeze conform recomandărilor medicului.
Doctorul primar dermatolog Cristina Teighiu recomandă evitarea ieșirii din casă în intervalul orar 10:00 – 15:00, când are loc eliberarea cea mai mare a cantității de polen cu care persoanele pot intra în contact. De preferabil, administrarea de antialergice cu 2-3 săptămâni înainte de perioada de polenizare este benefică în prevenirea apariției alergiilor.
Una din cele mai eficiente metode de a împiedica apariția alergiilor cauzate de această plantă rămâne în continuare eradicarea sa.
Întrucât oamenii nu conștientizează efectele grave pe care le poate produce această simplă buruiană, autoritățile au fost nevoite să intervină. În acest sens, Poliția Locală Târgu Jiu a depistat un număr mare de terenuri, proprietate privată și publică, neigienizate pentru care a fost întocmit un centralizator. În baza acestuia vor fi înaintate somații tuturor celor ce refuză să își igienizeze terenul, respectiv să combată răspândirea acestei buruieni dăunătoare.
Un prim control efectuat de polițiștii locali în teren a avut loc după data de 30 iunie, control prin care a fost verificată respectarea igienizării terenurilor. În cazul în care acest lucru nu s-a întâmplat, au fost întocmite avertismente. Dacă după data de 15 iulie – termenul final de igienizare – terenurile se prezintă în același stadiu, vor fi aplicate amenzi cuprinse între 1000 – 5000 lei pentru persoanele fizice și între 10.000 – 20.000 lei pentru persoanele juridice.
Din fericire, sezonul alergiei la ambrozie ține doar câteva săptămâni, însă acest lucru nu reprezintă o scuză pentru ca cetățenii să nu se conformeze recomandărilor polițiștilor locali și medicilor specialiști.
În continuare, Cristina Teighiu, doctor primar dermatolog, le recomandă pacienților cu un istoric familial bazat pe alergie să se prezinte unui medic alergolog și ulterior să urmeze un plan terapeutic sau chiar un vaccin antialergic.