Alimentele de post, un lux
Mâncarea de post a ajuns un lux pentru mulți români. Postul Paștelui a început, iar oamenii spun că alimentele pe care le pot consuma în această perioadă sunt mai scumpe decât în alţi ani. Pentru mulți credincioși, postul înseamnă sacrificii uriașe, dacă ne uităm la prețurile pe care comercianții le afișează la raft. Prețul unui kg de soia a ajuns să depășească prețul unui kg de carne de porc.
Postul Paștelui este unul dintre cele două mari posturi din an și cel mai aspru. Postul începe din 18 martie și este ținut și în zilele noastre de foarte multe credincioși, din motive religioase, dar și de cei care cred în beneficiile postului asupra sănătății. Prețul alimentelor care pot fi cumpărate în această perioadă depășesc bugetul oamenilor, care spun că de la an la an se resimte o creștere a prețurilor care lasă gări adânci în buzunar.
În ciuda scumpirilor, românii spun că nu vor să renunţe la post, dar se gândesc să nu mai ţină toate cele 40 de zile, ci doar două zile pe săptămână, miercurea şi vinerea. Printre cele mai consumate produse de post se află orezul, cartofii sau pastele de legume, în timp ce laptele vegetal este consumat mai puțin.