Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateUltima ora

Alarmant: 100.000 de firme dizolvate în 2025

Cifre îngrijorătoare făcute publice de Oficiul Național al Registrului Comerțului! Potrivit datelor preliminare centralizate de ONRC, în primele luni ale anului 2025, peste 100.000 de firme au fost radiate, dizolvate sau se află în proces de lichidare. Efectele negative se văd deja și în ocuparea forței de muncă. Din datele INS reiese că peste 47.000 de locuri de muncă au fost pierdute doar în primele 5 luni ale anului.

Jurnaliștii de la 4media.info au analizat situația îngrijorătoare în care se află țara noastră. Potrivit sursei citate, România traversează un nou val de falimente și dizolvări de companii. Potrivit datelor preliminare centralizate de ONRC și analizate de economiști, în primele 6 luni din 2025 numărul firmelor care au fost radiate, dizolvate sau se află în proces de lichidare a depășit pragul de 100.000, o cifră îngrijorător de apropiată de recordul negativ din 2010, anul imediat următor crizei financiare globale. S-a înregistrat o creștere de 35% față de aceeași perioadă din 2024. Județele cele mai afectate: București, Ilfov, Cluj, Constanța și Timiș, iar cele mai afectate domenii sunt: construcții, HORECA, transporturi, servicii mici pentru populație. Potrivit analiștilor, acest val de prăbușiri în mediul de afaceri este rezultatul combinat al: creșterii inflației și a costurilor de operare; accesului limitat la credite și a dobânzilor înalte (peste 9% pentru IMM-uri); creșterii taxelor și impredictibilității fiscale; scăderii consumului intern și a contractării investițiilor. Potrivit jurnaliștilor de la 4media.info, în 2010, România a înregistrat peste 135.000 de firme închise într-un singur an, iar efectele negative asupra șomajului și investițiilor s-au resimțit pentru mai bine de trei ani. Acum, în 2025, ritmul de dizolvare este la fel de accelerat, în ciuda unei economii europene care nu este formal în recesiune. Efectele negative se văd deja și în ocuparea forței de muncă. Din datele INS reiese că peste 47.000 de locuri de muncă au fost pierdute doar în primele 5 luni ale anului, majoritatea în sectoarele afectate de valul de falimente. Deși autoritățile susțin că România are creștere economică pe hârtie, realitatea din mediul de afaceri arată un climat în care supraviețuiesc doar companiile mari sau cele cu relații contractuale solide cu statul. Potrivit specialiștilor, dacă această dinamică se menține, am putea încheia anul 2025 cu un nou record negativ al ultimului deceniu în ceea ce privește numărul firmelor închise. Iar efectele se vor resimți în consum, buget și în stabilitatea fiscală.

Articole similare

Back to top button