Adrian Năstase: „Atitudinea revizionista a Ungariei a devenit mai agresiva”
Vizita președintei Ungariei a stârnit un adevărat val de reacții din partea oficialilor români. După declarația că nu este o vizită oficială, ceea ce a inflamat diplomația Română a fost faptul că președinta Ungariei nu amintește de loc faptul că a venit în România ci în Transilvania.
Senatorul PSD de Alba Călin Matieș s-a dus sâmbătă peste președintele Ungariei, Katalin Novak, aflată în centrul istoric din Alba Iulia la dezvelirea statuii princepelui transilvănean Gábor Bethlen și i-a dăruit acesteia un buchet de flori și un tricolor. Senatorul i-a transmis că Transilvania a fost, este și va fi mereu românească.
Senatorul PSD a scos un portret al eroului național român Avram Iancu și l-a așezat la baza statuii principelui Gabriel Bethlen, pentru a aminti de cei 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu.
În momentul în care senatorul Călin Matieș s-a apropiat de președintele Ungariei, forțele de ordine i-au atras atenția acestuia.
Când i-a oferit buchetul de flori, s-a apropiat și mai mult, pentru a transmite mesajul. Katalin Novak i-a zâmbit și mulțumit pentru flori.
Matieș a spus că primarul ar fi trebuit să știe că anul acesta se împlinesc și 150 de ani de la moartea eroului Avram Iancu.
O reacție destul de dură a avut și fostul premier al României, Adrian Năstase. Acesta a declarat că „Atitudinea revizionista a Ungariei a devenit mai agresiva”.
Adrian Năstase a declarat că această vizită a fost o „vizită politică de provocare”
“Vizita in Romania a noului presedinte al Ungariei – Katalin Novak nu a fost o vizita oficiala, nu a fost nici o vizita turistica ( nu a mers pe litoralul romanesc) ci a fost o vizita politica de provocare. Vizita a fost organizata in contextul premierii celor doi secui condamnati pentru terorism, al tensiunilor legate de de intonarea imnului secuiesc la doua manifestari sportive si al declaratiilor ambigue ale ministrilor UDMR in legatura cu aceste actiuni.
Aceasta prima vizita in strainatate a presedintei Ungariei a sfidat toate regulile de protocol, de curtoazie, de buna vecinatate si de eleganta. Era normal ca vizita sa inceapa la Bucuresti, la Cotroceni, pentru a marca relatia bilaterala. Ea putea continua cu puncte de program din Transilvania. Katalin Novak a dorit insa sa sublinieze, ca ea nu vine in vizita in Romania ci in Transilvania, sfidand in acest fel suveranitatea statului roman. Transilvania trebuia sa para o provincie a Ungariei. Astfel de provocari au mai avut loc. Unele au primit raspunsul potrivit, altele nu. Si de data aceasta va fi nevoie de un raspuns politic si nu de o lectie despre drepturile kin states, pe care ungurii le stiu foarte bune dar nu le respecta. Pare ca actiunile revizioniste ale Rusiei in Ucraina capata noi reverberatii si la liderii de la Budapesta.
In ultimul secol, atitudinea revizionista a Ungariei a devenit mai agresiva atunci cand a considerat ca statul roman este vulnerabil (in plan intern si in planul aliantelor). Se pare ca acum Budapesta mizeaza pe faptul ca Rusia ar putea impune o noua Conferinta de la Ialta.
Trebuie sa mentionez ca, in conditiile in care Kelemen Hunor a participat la aceasta actiune, intalnindu-se cu presedinta Ungariei, el a devenit complice la actiunea de sfidare a suveranitatii Romaniei, asa cum s-a intamplat si la meciurile de hochei/fotbal, cu ministrii care au asistat fara reactie.
Este posibil ca UDMR, dupa rezultatele de la alegerile din Ungaria si obosit sa gestioneze atatea fonduri guvernamentale in Romania, sa-si pregateasca iesirea de la guvernare.”, a declarant Adrian Năstase pe blogul său.