Adormirea Maicii Domnului sărbătorită de români
Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, marcată în fiecare an la data de 15 august. Credincioșii ortodocși și cei catolici celebrează astăzi ziua în care Fecioara Maria s-a mutat din viața pământească la cer.
Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, al cărei loc de origine este, cel mai probabil, Ierusalim, Orașul Sfânt.
Maica Domnului este ocrotitoarea și ajutătoarea familiei creștine, a unității și armoniei dintre soți și dintre părinți și copii. De asemenea, Sfânta Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor, acesta fiind motivul pentru care la data de 15 august se sărbătorește în România și Ziua Marinei.
Începând de astăzi se redeschide și sezonul nunților, acesta ținând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) și Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Între Sântămării. Conform tradiției această perioadă este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă. În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii își coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârșite.