Accidente de muncă raportate de ITM Gorj
Suntem campioni europeni la numărul de accidente la locul de muncă și asta pentru că, în România, se lucrează în condiții nesigure. Lista evenimentelor tragice petrecute la locul de muncă, în țara noastră, poate fi, din păcate, mult extinsă, ajungând să numere an de an câteva sute de astfel de cazuri, fapt care ne așază, din nefericire, pe primele locuri în clasamentele europene de gen.
George Romanescu, inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, spune că nici în județul Gorj, accidentele de muncă nu întârzie să apară, deoarece de la începutul anului și până în prezent au fost raportate 7 accidente cu incapacitate temporară de muncă și două evenimente mortale în afara muncii.
De asemenea, acesta amintește că de la începutul anului și până în prezent, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat un număr de 669 de controale. În urma neregulilor depistate, au fost aplicate amenzi de peste 2.000.000 de lei.
Ultimul eveniment mortal aflat în curs de cercetare, vizează un bărbat, în vârstă de 40 de ani, stivuitorist, salariat al unui angajator din județul Gorj, care și-a pierdut viața în timp ce se afla sub motostivuitorul unității la care își desfășura activitatea, utilajul căzând peste victimă, provocându-i astfel decesul.
Numărul mare de accidente are cauze complexe, de la lipsa instructajului zilnic, la inacțiunea inspectorilor abilitați să controleze, până la sancțiunile relativ mici aplicate în cazurile critice.
Atât angajatii, cat si angajatorii trebuie să consulte legea atunci când vine vorba de producerea unui accident la locul de muncă. Astfel, angajatul trebuie să știe care sunt drepturile sale, iar angajatorul trebuie să știe cum trebuie să procedeze și care sunt obligațiile sau responsabilitățile sale.