A început “era” Guvernării Ciolacu
Marcel Ciolacu a fost desemnat marți, 13 iunie, în funcția de Premier al României de către președintele Klaus Iohannis. Ciolacu este al patrulea premier PSD numit de actualul președinte în timpul celor două mandate la Cotroceni.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat noul premier printr-un un elogiu al Coaliției PSD-PNL. “Coaliția de guvernare a decis să funcționeze pe un model nou pentru România: schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa în continuare. Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate”, a declarat Klaus Iohannis.
Obiectivele Guvernării Ciolacu
Marcel Ciolacu a promis ca noul guvern să fie investit rapid de parlament, ziua de joi fiind termenul pentru depunerea jurământului la Cotroceni. De asemenea, noul premier a declarant că această guvernare va fi despre reforme și economie. În lista sa de obiective sunt prevăzute rezolvarea problemei pensiilor speciale, stoparea creșterii prețurilor, dezvoltarea sistemelor de Educație și Sănătate, dezvoltarea economică prin creșterea producției naționale și, nu în ultimul rând, crearea de locuri de muncă, mai multe și mai bine plătite.
Marcel Ciolacu, Premierul României
Care sunt miniștrii ce se vor regăsi în Guvernul Ciolacu
În ceea ce privește echipa de miniștri cu care Ciolacu își va duce la îndeplinire obiectivele propuse, aceștia sunt următorii:
Miniștri PSD:
- Vicepremier Marian Neacșu
- Transporturi – Sorin Grindeanu
- Fonduri Europene – Adrian Câciu
- Muncă – Marius Budăi
- Sănătate Alexandru Rafila
- Apărare – Angel Tîlvăr
- Digitalizare – Ivan Bogdan Gruia (deputat)
- Agricultură – Florin Barbu (deputat, apropiat Paul Stănescu)
- Familie – Gabriela Firea
- Economie – Radu Oprea
Miniștri PNL:
- Vicepremier Cătălin Predoiu
- Justiție – Alina Gorghiu
- Finanțe – Marcel Boloș
- Dezvoltare – Adrian Veștea
- Interne – Cătălin Predoiu
- Mediu -Mircea Fechet
- Externe – Luminita Odobescu
- Educație – Ligia Deca
- Cultură – Raluca Turcan
- Energie – Sebastian Burduja
UDMR, scos de la Guvernare
Întrucât nu a reușit să ajungă la un consens în cadrul negocierilor cu PSD și PNL în ceea ce privește formarea viitorului Guvern, președintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat că deși regretă, etapa dintre cele 3 partide din coaliție se încheie aici.
„În acest moment, aici, lucrurile, sigur, se opresc, pentru că pur şi simplu nu am reuşit să ajungem la un consens. Regret enorm de mult. Am arătat, dincolo de seriozitate, dincolo de profesionalism, dincolo de responsabilitate şi flexibilitatea necesară, dar la impuse nu se poate lucra. Sigur, până când nu sunt trimise listele şi programul de guvernare în Parlament, nu putem spune că s-a închis această etapă între cele trei partide din coaliție, dar prea multe șanse nu sunt. Până dimineață, sigur, se pot întâmpla multe lucruri. Am făcut toate eforturile posibile şi am arătat deschidere și flexibilitate în tot parcursul discuțiilor și negocierilor. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe și în zilele care urmează, mâine, poimâine, mai ieșim la declarații și vă informăm”, a declarat Kelemen Hunor, în cadrul unei declarații de presă susținute la Palatul Parlamentului.
Răspunsul lui Ciolacu cu privire la colegii din UDMR a fost unul cât se poate de concis și hotărât: “Din punctul nostru de vedere, cu regret o spun, în acest moment, UDMR şi colegii mei, Tanczos Barna, Cseke Attila, Kelemen Hunor nu sunt în această coaliţie.”.