Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

S-au semnat contractele de finanțare pentru 4 parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze naturale

Complexul Energetic Oltenia va construi, în parteneriat cu Tinmar Energy, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca. 280 MW și un grup pe gaze naturale de cca. 475 MW.

Complexul Energetic Oltenia anunță semnarea contractului de finanțare pentru dezvoltarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca. 280 MW și unei centrale pe gaz, CCGT Turceni, cu o capacitate de cca. 475 MW. Contractul de finanțare a fost semnat de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către reprezentanții entităților juridice care sunt beneficiarii acestei finanțări și, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor.

Atragerea de parteneri care sa investească alături de CE Oltenia în noile capacități energetice a început în luna mai 2021, în strânsă legătură cu amplul demers pentru obținerea aprobării ajutorului de stat pentru restructurare în favoarea companiei.

În ianuarie 2023, în urma procedurii de selecție și a negocierilor purtate, Societatea Tinmar Energy SA a fost desemnată ca investitor pentru patru proiecte fotovoltaice și un grup pe gaze naturale.

Parcurile fotovoltaice cu o capacitate cumulată de cca. 280 MW vor fi construite pe depozitele de zgură și cenușă de la Rovinari și Turceni, precum și pe haldele exterioare Pinoasa și Bohorelu, iar grupul pe gaz de cca. 475 MW va fi implementat la SE Turceni.

Proiectele vor fi dezvoltate prin intermediul a cinci entități juridice separate, cu o structură de participație de 50% – 50%. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea acestor capacități se ridică la suma de cca 595 milioane de euro.

Pe lângă aportul celor doi parteneri, proiectele vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor pentru parcurile fotovoltaice și de 50% pentru centrala pe gaz CCGT Turceni, precum și din alte surse.

Calendarul estimativ prevede că cele patru parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar blocul pe gaze în 2026.

Noile capacități pentru tranziția la surse de energie mai puțin poluante și pentru restabilirea viabilității CE Oltenia, companie cu rol strategic în Sistemul Energetic Național, reprezintă angajamente asumate prin Planul de Restructurare aprobat de Comisia Europeana în ianuarie 2022.

Articole similare

Back to top button