Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

“Luna culturii polovrăgene”

Luna iulie se anunță una plină cu evenimente culturale în comuna Polovragi. Autoritățile locale împreună cu Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează Tabăra de sculptură „Simboluri Dacice în Arta Lemnului din România”, Festivalului Național de Folclor Pastoral “Cheile Oltețului”, „NEDEIA DE SFÂNTUL ILIE” POLOVRAGI și Festivalul Bucătăria tradițională românească.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Polovragi și cu Asociația pentru Dezvoltare Locală și Parteneriat Comunitar Polovragi, organizează ediția a VI-a a Taberei de sculptură „Simboluri Dacice în Arta Lemnului din România”. Evenimentul are loc în perioada 1 – 9 iulie 2023, pe platoul din fața Mănăstirii Polovragi. În acest an, cinci sculptori din Cluj, Vâlcea, Bihor, Vrancea și Gorj promit să realizeze sculpturi în lemn deosebite.

Sâmbătă 1 iulie 2023  va avea loc deschiderea Taberei de sculptură „Simboluri Dacice în Arta Lemnului din România” în spațiul special amenajat pe platoul din fața Mănăstirii Polovragi începând cu ora 11.00, iar închiderea taberei va avea loc duminică 9 iulie 2023, la ora 13.30.

Tabăra de sculptură ,,Simboluri dacice în arta lemnului din România” este un proiect inițiat de Ion Cepoi și Pompiliu Ciolacu, în 2018 și are ca obiective principale conservarea și promovarea locală, regională și națională a simbolurilor dacice păstrate de-a lungul timpului în arta lemnului din România, precum și creșterea vizibilității culturale și turistice a zonei. Sculpturile create în timpul taberei au adus mai mulți turiști în zona de sub munte, iar acest lucru îl arată pensiunile pline. Continuitatea și păstrarea tradițiilor în Polovragi sunt preocupări care dovedesc dragostea pe care o au oamenii pentru trecut.

Adrian Ion Voican, sculptor în lemn cu drujba, născut în Măldărești, județul Vâlcea, Gheorghe Bostănică – sculptor în lemn cu drujba, născut în Jariștea, județul Vrancea, Nicolae Rotaru, sculptor, născut în Crasna, județul Gorj, Ștefan Bara, sculptor, născut în Fildu de Sus, județul Sălaj, Radu Florin Lazăr, cioplitor în lemn, născut în Dobrești, județul Bihor sunt alături de noi pentru 9 zile la Polovragi. Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi a fost mereu aproape de sculptori ajutând cu orice este nevoie pentru ca aceștia să poată să lucreze sculpturile. Și anul acesta sculptorii prezenți la Polovragi vor realiza câte trei sculpturi de fiecare. Tabăra de sculptură este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona de sub munte, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.

În data de 19 iulie 2023 se va desfășura  a V-a  ediție a Festivalului Național de Folclor Pastoral “Cheile Oltețului”, iar în data de 20 iulie 2023, are loc cea mai veche Nedeie din țară, Nedeia de la Polovragi. Cele trei evenimente fac parte din ”Luna Culturii Polovrăgene”.

Festivalul național de folclor pastoral “Cheile Oltețului” este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Polovragi. Președintele juriului va fi conf.univ. dr habil. Gabriela Nedelcu.

Scopul festivalului:

  • Conservarea si popularizarea tradițiilor locale legate de viața păstorilor si de fenomenul transhumanței;
  • Promovarea turistică a zonei;
  • Perpetuarea si valorificarea scenică a tradițiilor românești in domeniul dansului, cântecului și portului popular;
  • Păstrarea relațiilor de colaborare pe plan cultural, economic și a unității spirituale a comunităților păstorești din țară și din Mărginimea Sibiului.

Participare:

Festivalul este deschis formațiilor artistice de amatori (ansambluri folclorice, grupuri folclorice, echipe de dansuri, soliști vocali si instrumentiști), formate din participanți de toate vârstele. Participarea la festival se realizează pe bază de invitație transmisă de organizatori. Numărul formațiilor este limitat.

„NEDEIA DE SFÂNTUL ILIE” de la POLOVRAGI se ține ca în fiecare an, în data de 20 iulie 2023. La acest eveniment partener este CJCPCT Gorj. Bâlciul rămâne atracția principală pentru că, aici se puteau face schimburi sau cumpăra tot felul de obiecte gospodărești, hamuri, frânghii, caiele, șei și orice alte obiecte necesare pe tot parcursul anului și nu numai.

Nedeia de Sfântul Ilie din Polovragi este un prilej de a admira frumusețea și sobrietatea costumului popular polovrăgean, o ocazie de a contempla măiestria și arta populară dar și implicarea coordonatorilor și susținătorilor pentru conservarea tradiției românești.

Simpozionul de gastronomie se organizează pentru prima dată anul acesta la Polovragi. Timp de două zile reprezentanți ai culturii din Dolj, Olt, Vâlcea și Gorj își dau întâlnire pentru a participa la Atelierele de gătit în aer liber. Bucătăria tradiţională este diversă şi cuprinde nenumărate obiceiuri şi tradiţii culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiţii ale altor popoare. Despre toate acestea ne-am propus să edităm și o carte. Bucătăria din zona de sub munte cuprinde atât bucate de zi cu zi cât şi preparate speciale de sărbătoare, adică bucate de praznic rânduite în funcţie de anotimpul şi sărbătoarea pomenită. Un loc aparte îl au dulciurile, plăcintele, dulceţurile.

Praznicele rânduite de Biserică au adus un aport deosebit în cultura gastronomică românească, aducând o gamă foarte bogată de bucate de sărbătoare. Specifice praznicelor sunt mâncăruri precum cârnaţi, caltaboşi, piftia, cozonacul, sarmale. Micul dejun poate fi alcătuit din produse lactate: lapte, brânză, iaurturi, brânzeturi proaspete sau fermentate; produse din carne: salam, şuncă, slănină; ouă preparate fierte, omletă, ochiuri sau în diverse combinaţii cu legume şi carne, fructe proaspete sau preparate sub formă de gemuri sau dulceţuri. Dar pentru a afla mai multe despre aceste rețete și a gusta din mâncărurile care se vor prepara în ȚEST vă așteptăm în zile de 8 și 9 iulie 2023.

Articole similare

Back to top button