ActualitatePoliticaSliderSocialUltima ora

La o zi după ce a demisionat din Guvern, Ciucă a ajuns președintele Senatului

Fostul premier Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal, a fost ales în funcția de președinte al Senatului, funcție ocupată interimar de senatoarea Alina Gorghiu. Conform înțelegerii dintre PSD și PNL, Nicolae Ciucă și-a depus demisia din funcția de prim-ministru, urmând să preia șefia camerei superioare a Parlamentului.

Acesta a refuzat, în urma demisiei, să asigure interimatul la conducerea guvernului, până când viitorul prim-ministru, Marcel Ciolacu, își va prelua atribuțiile.

Senatul s-a reunit în ședință în această dimineață, 13 iunie, pentru a alege un nou președinte, în locul senatoarei Alina Gorghiu, care a asigurat interimatul după retragerea lui Florin Cîțu, fost premier și președinte al PNL. Coaliția de guvernare, PSD – PNL îl susține pentru această funcție pe Nicolae Ciucă.

Luni, 12 iunie, Ciucă și-a depus mandatul de prim-ministru, astfel fiind demarate procedurile privind rotativa guvernamentală și desemnarea unui nou guvern, condus de social democratul Marcel Ciolacu.

Încă din data de 29 iunie 2022, Florin Cîţu a demisionat din funcția de președinte al Senatului, interimatul fiind asigurat de Alina Gorghiu. Cîțu a ajuns în fruntea Senatului după ce a fost destituit, prin moțiune de cenzură, de la conducerea guvernului. Acesta a pierdut, la scurtă vreme, și conducerea PNL, după c ear fi criticat coaliția de guvernare PSD – PNL, ale cărei baze le-a pus după ce a scos USR de la guvernare.

USR a propus-o în plenul Senatului pe Anca Dragu, ca și candidate pentru funcția de președinte al Senatului. Nicolae Ciucă a fost ales cu 88 de voturi „pentru”, în timp ce 16 senatori au votat „împotrivă”. Ciucă avea nevoie de 68 de voturi pentru a ajunge în fruntea Senatului.

Declarații susținute de președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ionel Ciucă, la Senatul României

Articole similare

Back to top button