ActualitateSliderSocialUltima ora

Fostul edil din Dănești – cercetat de ANI

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 14 aleși locali. În această situație se află și Emilian Rusu, fostul primar al localității Dănești, cercetat de Agenția Națională de Integritate (ANI), pentru conflict de interese administrativ. Potrivit unui comunicat de presă transmis de ANI, fostul edil ar fi semnat mai multe documente pentru copiii săi, deși legea nu îi permitea acest lucru.

În perioada exercitării mandatului de primar, a semnat o serie de înscrisuri referitoare la eliberarea unor documente pentru copiii săi, încălcând astfel prevederile art. 70, art.71 și art.76 din Legea nr.161/2003.”

Conform articolului 70, prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative.

Articolul 71 spune că principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităților publice și funcțiilor publice sunt: imparțialitatea, integritatea, transparența deciziei și supremația interesului public.

Nu în ultimul rând, potrivit articolului 76:

(1) Primării și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul sau ori rudele sale de gradul I.

(2) Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispozițiile emise cu încălcarea obligațiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.

 

Articole similare

Back to top button