Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

S-a lansat proiectul de depistare a hepatitelor virale în județul Gorj

Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale din România a fost lansat în județul Gorj. Campania de testare se va derula pe o perioadă de șase luni începând cu luna martie 2023, prin intermediul celor 46 de cabinete de medicină de familie afiliate. Proiectul se bucură de susținerea Consiliului Județean Gorj, care a acceptat să încheie un parteneriat ce are ca scop promovarea și susținerea Proiectului LIVE(RO) 2-SUD în județ, în scopul creșterii gradului de testare a persoanelor care pot fi afectate de unul dintre virusurile hepatitice  B sau C și nu știu acest lucru.

De la startul campaniei de testare, în luna iulie 2021, în județele Argeș și Dolj, prin proiectul LIVE(RO)2-SUD s-au testat aproape 140.000 de persoane adulte (peste 18 ani) care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia. Astfel, noul obiectiv asumat al Proiectului, de a testa minim 140.000 de persoane, este foarte aproape de a fi fost atins chiar în luna în care intră în Program și ultimele două județe din zona de acoperire, Gorj și Călărași. Conform cerințelor impuse de Comisia Europeană, minim 60% din totalul persoanelor testate trebuie să aparțină unei categorii vulnerabile. Grupurile vulnerabile sunt: persoane sărace (angajate, mai ales necalificate, la intrarea în intervenție media venitului pe cap de familie mai mică decât salariul minim pe economie, șomere, inactive, persoane beneficiare ale venitului minim garantat), persoane care lucrează pe cont propriu în agricultură, persoane din mediul rural, persoane care nu au documente de identitate, persoane din centre de plasament, persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului, persoane fără adăpost, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, persoane care au copii cu dizabilități, persoane din familii monoparentale, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri și alte substanțe toxice, persoane victime ale violenței domestice, persoane victime ale traficului de ființe umane.

În cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD sunt eligibile pentru a participa la programul de screening doar persoanele care au peste 18 ani și domiciliul într-unul dintre județele: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea. Nu sunt eligibile gravidele și persoanele lipsite de libertate.  Lista medicilor de familie afiliați se  poate vizualiza pe site-ul ARAS, www.arasnet.ro, la secțiunea Noutăți. Afilierea medicilor de familie, precum și identificarea persoanelor vulnerabile care trebuie îndrumate spre testare se efectuează cu ajutorul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), partener al Institutului Clinic Fundeni în acest proiect. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

LISTA CABINETE DE MEDICINA DE FAMILIE GORJ _ LIVERO 2 -SUD

Articole similare

Back to top button