Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

CJCPCT Gorj a marcat sărbătoarea Dragobetelui

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj si Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” au organizat vineri, 24 februarie, un spectacol cu ocazia sărbătorii de Dragobete. Gorjenii au avut ocazia să să ia parte la un obicei care încă se mai practică de Dragobete în zona Olteniei, obicei prezentat de către Ansamblul de Obiceiuri și Datini din Tismana “TISA”. Pompiliu Ciolacu, managerul CJCPCT Gorj, a fost cel care a deschis evenimentul printr-un moment poetic dedicat iubirii. În continuare, ansamblul “TISA” din Tismana au prezentat un obicei specific Dragobetelui.

Vineri, 24 februarie, sărbătoarea populară de Dragobete a fost marcată printr-un moment bazat pe numeroase tradiţii. Dragobetele este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Sărbătoarea are o tradiţie milenară şi marchează începutul primăverii, renaşterea naturii. Este specifică zonei de sud a ţării : Oltenia, Muntenia şi parţial Dobrogea.

Articole similare

Back to top button