Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

Noi descoperiri arheologice: un topor de tip celt și două inele din secolul XVII

Un topor de tip celt confecționat din bronz, alături de două inele din secolul XVII se regăsesc în momentul de față la Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”. Aceste descoperiri arheologice îi aparțin lui Betej Gabriel, detectoristul care a descoperit și masca romană unică în momentul de față în România.

Acest tip de topor este similar celor descoperite în mai multe localități din județele Mehedinți, Vâlcea și Dolj. În Bazinul Carpatic şi împrejurimi primele obiecte din bronz cu cositor (cupru + cositor) apar în jurul anului 2000 î. Chr., la începutul epocii bronzului mijlociu. Acestea erau mai ales arme și podoabe, foarte rar unelte, ce erau obiectele personale de prestigiu ale unor lideri locali, căpetenii. În această perioadă obiectele de bronz sunt relativ reduse ca număr. Cu trecerea timpului acest metal a devenit mult mai accesibil, apogeul metalurgiei bronzului fiind atins în perioada epocii bronzului târziu, între 1550-800 î. Chr. Atunci se fabrică o mare varietate de obiecte, mai ales arme, unelte şi podoabe, mai rar recipiente şi cazane. Cele mai frecvente obiecte fabricate sunt topoarele de tip celt (celturi care nu au nimic de-a face cu celții) și secerile. Obiectele erau confecţionate în tipare de turnat din piatră sau argilă, ascuțite şi topoarele prevăzute cu mânere de lemn. Gaura de înmănușare a acestor tipuri de topoare este verticală, ceea ce înseamnă că mânerul trebuia realizat dintr-o creangă a cărei ramificație să fie relativ dreptunghiulară. Celturile puteau fi folosite atât ca munelte cât și ca arme.

Cele două inele descoperite datează din secolul XVII. Unul din acestea are o piatră semiprețioasă de culoare verde, iar cel de-al doilea dispune de o monogramă, conform arheologului Gheorghe Calotoiu.

Articole similare

Back to top button