ActualitateSliderSocialUltima ora

Închiderea Grupurilor 3 și 7 amânată până la 1 octombrie 2023

Guvernul a elaborat un proiect de Hotărâre prin care amână închiderea termocentralelor de la Turceni și Rovinari. Aceste capacități urmau să fie închise la finalul acestui an, noul termen fiind data de 1 octombrie 2023.

“Se aprobă amânarea închiderii a 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.334/2022, cu modificările și completările ulterioare și a exploatărilor miniere aferente acestora, până la data de 1 octombrie 2023”.

Este vorba aici despre Grupul 3 de la centrala Rovinari și Grupul 7 de la centrala Turceni, ambele capacități ale Complexului Energetic Oltenia fiind de 330 MW.

Inițial, planul de restructurare al CE Oltenia prevedea închiderea acestor grupuri, însă în contextul crizei energetice din Europa, Guvernul a luat hotărârea de a le trece în rezervă tehnică, în baza căreia mai puteau funcționa până la deschiderea unor altor capacități cu o putere echivalentă. Ulterior, conform legii decarbonării a fost luată hotărârea ca grupurile pe cărbune ce urmează a fi închise să nu mai poată intra nici măcar în așa-numita rezervă tehnică. Astfel, ar fi fost scoase din exploatare la finalul acestui an și trecute în conservare pentru o perioadă de 3 ani. În tot acest timp cele două capacități puteau fi activate, în urma unei solicitări venite din partea Transelectrica, în vederea asigurării siguranței energetice naționale. Conform noului proiect de lege, până la 1 octombrie 2023 capacitățile vor mai putea funcționa.

Back to top button