Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

OUG 108, lege pentru mineri și energeticieni!

OUG 108, este legea care a dat fiori minerilor și energeticienilor din Oltenia. Ieri, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat proiectul de lege de aprobare a OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, care reglementează închiderea și conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit și huilă, închiderea carierelor de lignit și minelor de huilă precum și măsuri de sprijin pentru închiderea și conservarea capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă.

S-au înregistrat 155 de voturi “pentru”, 44 de voturi contra și 37 de abțineri.

Daniel Burlan, Președintele Directoratului C.E. Oltenia a comentat la emisiunea Focus PRESS cum se va aplica această lege în Complexul Energetic Oltenia.

Legat de noțiunea de rezervă tehnică, Președintele Directoratului C.E. Oltenia a dorit să sublinieze ce înseamnă acest lucru dând exemple concrete atât la Turceni cât și la Rovinari.

Și Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut câteva comentarii legate de OUG 108 pe pagina sa de socializare.

“NU închidem nicio Unitate de Producție a energiei electrice pe bază de cărbune, ci, din contră, investim în modernizare și ne pregătim pentru viitor. De aceea vreau să le mulțumesc colegilor deputați pentru voturile de adoptare a legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic.

Prin această lege se instituie măsuri pentru atenuarea consecinţelor sociale ale închiderii și conservării capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă şi a carierelor şi minelor aferente, stabilirea surselor de finanţare a măsurilor de ajutor de stat, precum şi a măsurilor pentru coordonarea şi implementarea procesului de decarbonizare.”

Și Virgil Popescu a ținut să explice ce înseamnă rezervă tehnică.

„Important de reținut: În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin rezerva tehnică se înțelege rezerva de putere asigurată cu scopul de a înlocui grupurile indisponibile pentru care există contracte de energie electrică sau de a fi la dispoziția Operatorului de transport și sistem, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice «Transelectrica» – S.A. pentru situații în care adecvanța Sistemului electroenergetic național nu poate fi asigurată prin piața de energie electrică.”

Conform Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, aprobat de către Comisia Europeana prin Decizia C(2022) 553 final din 26 ianuarie 2022, pentru care s-a obţinut finanţare din Fondul de Modernizare în valoare de 897 mil. euro, cu participarea Complexului Energetic Oltenia vor fi realizate noi investiţii în capacităţi pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie, după cum urmează:

– 2 grupuri pe gaze naturale “ready for hydrogen” de tip CCGT, cu o capacitate totală de 1.325 MW:

– Işalniţa: 850 MW – cu punere în funcţiune în 2026

– Turceni 475 MW – cu punere în funcţiune în 2026

– 8 parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 735 MW – până în 2024.

 

Articole similare

Back to top button