ActualitateSliderSocialUltima ora

Când are loc echinocțiul de toamnă

La începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pășim în toamna astronomică. Este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. În 2022, toamna vine oficial pe 23 septembrie, la ora 4.04.

Specialiștii spun că soarele va traversa ecuatorul ceresc, sau o linie imaginară care proiectează ecuatorul Pământului în spațiu. În acest moment exact, emisfera nordică și sudică vor primi o cantitate egală de soare, iar lungimea zilei și a nopții va fi aproximativ egală în întreaga lume – de unde termenul „echinocțiu”.

Începând cu data de 23 septembrie, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi. Acest fenomen va dura până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă.

Potrivit tradiției populare, după cum va fi timpul în această zi așa va fi și anul viitor: dacă plouă dimineața, va fi primăvara ploioasă; soare la amiază înseamnă an bun; dacă plouă, va fi an ploios, dacă e soare, va fi an secetos; vremea posomorâtă înseamnă toamnă rea, tunetele anunță toamnă lungă. Tot de echinocțiul de toamnă, sătenii sărbătoresc recoltele și pregătesc proviziile pentru iarnă. Mai mult, se mai crede că în această zi mor toate florile. În ziua de echinocțiu, sătenii au obiceiul de a culege strugurii, fac must, bat nucii și adună merele și gutuile.

De asemenea, echinocțiul de toamnă vine și cu modificări, efecte secundare asupra organismului uman. De exemplu, hipersomnia, somnolență excesivă în timpul zilei, ar putea fi resimțită de mulți în această perioadă. Acest lucru se întâmplă atunci când ceasul biologic este întrerupt în timpul schimbărilor anotimpurilor, cum este și echinocțiul de toamnă.

Articole similare

Back to top button