ActualitateCulturaSliderSocialUltima ora

”Chipul Pământului” la Muzeul Național ”Constantin Brâncuși”

Joi, 28 aprilie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, va avea loc vernisajul expoziției ”Chipul Pământului”, de Daciana Ungureanu, curatorul fiind Dorina Cioplea-Văduva.

”Chipul Pământului” este o invitație spre o lume care îmbină elemente tradiționale cu simboluri sacre, materiale moderne și viziuni mistice, lume care nu se constituie ca o bulă impenetrabilă și inaccesibilă, ci ca un flux de informații noi și străvechi, cu valențe afective, ce se întrepătrund cu lumea concretă și prezentă.

Cu o puternică și amplă simbolistică, oul și, în egală măsură, oul pascal, încondeiat, este pretext și prilej de meditație, dar și de creație pentru Daciana Ungureanu.

Romulus Antonescu, în Dicționarul de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești, menționează faptul că ”în mentalitatea tradițională, oul este chipul pământului, care este așezat la fundul oului, vârful acestuia fiind cerul, iar totul stă pe ape.”

Ca o microreprezentare a pământului, oul este începutul, fecunditatea, creația inițială, simbol al vieții și ”maica tuturor formelor”. (Constantin Brâncuși).

Vernisată în Săptămâna Luminată, expoziția Dacianei Ungureanu aduce în prim-plan oul încondeiat, vopsit, care în creștinism înseamnă (re)nașterea la o nouă viață, primită prin sacrificiul lui Iisus. Introducerea de elemente tradiționale aplicate prin metode moderne și expuse în instalații vizuale care intrigă omul contemporan, leagă, prin fire invizibile bidirecționale, Începutul cu Prezentul.

Articole similare

Back to top button