Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocialUltima ora

Se vor primi adeverințe pentru dosarul de pensionare al minerilor

Începând cu data de 4 aprilie 2022 intră în vigoare legea 74/2022, lege care completează articolul 30 din legea numărul 263/2010 privind sistemul unitar de Pensii Publice. Astfel la articolul 30 după alineatul 4 se introduce un nou alineat:

“Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care salariații au desfășurat activități din cele prevăzute la alineatul 1 litera i în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa întâi și/sau grupa a doua de muncă. De prevederile art. 30 alineatul 4 cu modificările și completările ulterioare precum și de cele aduse prin prezenta lege beneficiază la cerere și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi, drepturile de pensie recalculate, acordându-se începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.”

Casa de Pensii Gorj a fost informată despre faptul că în cursul acestei săptămâni se vor primi de la Casa Națională de Pensii Publice note de îndrumare care vor cuprinde și cele două modele de adeverințe ce vor trebui completate. De asemenea, este de precizat că de îndată ce Casa de Pensii Gorj va intra în posesia acestor adeverințe, ele vor fi înaintate și comunicate angajatorilor a căror activitate face obiectul acestei modificări legislative. Astfel, pensionarii sau viitori pensionari nu trebuie să se deplaseze la sediul instituției pentru a intra în posesia acestor modele de adeverințe. Prin comunicarea acestor modele de adeverințe, Casa Județeană de Pensii Gorj dorește să vină în sprijinul angajatorilor vizați ca să poată elibera aceste adeverințe în mod unitar. De asemenea, asimilarea stagiului, completarea acestora adeverințe, este un atribut exclusiv al angajatorului, potrivit prevederilor legii 263/2010, iar casele teritoriale de pensii au atribuții doar în ceea ce privește valorificarea acestora. Până la finalizarea procesului și primirea notelor de îndrumare pentru o fluidizare Casa Județeană de Pensii Gorj a început de ieri să primească și să înregistreze dosare respectiv cereri de recalculare fără adeverințe, urmând anexarea lor după ce se vor lămuri toate aspectele legate de modelul adeverințelor, comunicarea acestora și detalii ce țin de aplicația informatică. Până în prezent s-au primit în jur de 250 de cereri de înscriere respectiv cereri de recalculare a dreptului la pensie.

Articole similare

Back to top button