SliderSocialUltima ora

Naveta elevilor, decontată de minister

Guvernul a adoptat miercuri Ordonanța de urgență care prevede decontarea transportului elevilor între ​localitatea de domiciliu și localitatea în care învață. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că este alocată suma de 100 de milioane de lei, estimându-se că vor fi 130.000 de elevi beneficiari.

Cîmpeanu a mai precizat și că una dintre noutăți este că naveta va putea fi decontată și pentru distanțe de peste 50 de kilometri.

Totuși, există anumite condiții care elevii navetiști vor putea beneficia de această facilitate. Decontarea va fi asigurată la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanța de 3 km. Va putea fi decontată lunar numai suma aferentă avansului primit în luna precedentă.

De asemenea, pentru distanțele ce vor depăși 3 km, până la limita de 50 de km, suma de 30 de lei /lună se va suplimenta cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare. Așadar, la o distanță de 50 de kilometri, un elev ar putea primi până la 170 de lei.

În situația în care sunt elevi care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km și nu locuiesc la internat sau gazdă li se va deconta suma aferentă distanței de 50 km, la care se va adauga 1 leu/km/lună, pentru distanțele ce depășesc 50 de km. De exemplu, pentru o distanță de 100 de kilometric, la cei 170 de lei se vor adăuga încă 50, suma ajungând la 220 de lei lunar.

Deputatul Radu Miruță este cel însușește meritele partidului din care face parte, fiind un obiectiv din Campania electorală. Tot el spune că la nivelul județului Gorj vor beneficia de această facilitate aproximativ 2000 elevi, însă Inspectoratul Școlar Județean transmite că datele sunt în curs de centralizare și încă nu se cunoaște numărul exact al elevilor navetiști.

Operatorii de transport rutier vor avea obligația de a emite documente lunare de transport cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună. Mecanismul de decontare va fi reglementat prin Metodologia ce va fi aprobată prin ordin al ministrului educației, în maximum 30 de zile de la emiterea ordonanței de urgență.

Back to top button