SliderSocialUltima ora

Victorie pentru mineri!

Astăzi a fost ziua decisivă pentru vârsta de pensionare a minerilor! Proiectul privind reducerea acesteia a fost adoptat astăzi de plenul Camerei Deputaților, așadar minerii și energeticienii se pot pensiona cu până la 13 ani mai devreme. După luni de zile de proteste, salariații Complexului Energetic Oltenia pot răsufla ușurați, însă mai au un hop: promulgarea și publicarea  în Monitorul Oficial.

Proiectul a fost suținut și de către parlamentari din Hunedoara, care spun că știu care sunt condițiile în care muncesc minerii și mai ales bolile cronice care îi afectează odată cu înaintarea în vârstă.

Deputatul USR Radu Miruță a luat și el cuvântul pentru a-și convinge colegii să voteze „pentru”. Miruță a declarat că foarte multe formațiuni s-au poziționat permanent împotriva proiectului care, spune el, este despre rezolvarea unei nedreptăți istorice.

Mai mult, deputatul USR spune că foștii parlamentari de Gorj ar trebui să le ceară scuze minerilor și energeticienilor pentru că nu au făcut nimic pentru o alternativă.

Parlamentarul social-democrat Solomon Adrian a semnalat poziția liberalilor în comisii și spune că aceștia s-au zbătut pentru ca proiectul să nu fie adoptat. Acesta spune că probabil minerii gorjeni ajunși la București „i-au speriat” pe parlamentari și au mutat proiectul pe prima poziție pe ordinea de zi.

Mai mult, Solomon spune că așa cum a fost rezolvată problema salariaților din Hunedoara, la fel ar fi trebuit procedat și pentru angajații din complexul Energetic Oltenia.

Deputatul PNL, Gheorghe Pecingină a susținut că legea este una proastă, însă o va susține pentru că „are un principiu de care trebuie ținut cont”.

În cele din urmă legea a trecut cu 302 voturi pentru,  unul împotrivă și 4 abțineri. Urmează să ajungă pe masa președintelui României, Klaus Iohannis pentru promulgare.

Back to top button