ActualitateSliderUltima ora

Situația șomajului în Gorj. Ce spun gorjenii ?

Conform informațiilor transmise de AJOFM rata șomajului înregistrată la nivelul județului Gorj este de 3,38% cu un număr de 4.564 de șomeri. Situația se prezintă astfel: 1.770 sunt șomeri indemnizați, iar 2.794 șomeri neindemnizați. Rata șomajului are un trend semnificativ descrecător față de cea înregistrată în primele luni a acestui an.

La nivel național, rata șomajului este de 3,35%, Gorjul ocupând poziția 19. Cele mai mari valori ale ratei sunt înregistrate la Vaslui 7,24%, Dolj 7,15% și Buzău 7,01%.

La nivel regional, rata șomajului medie este de 5,36% , primele locuri fiind ocupate de Dolj cu 7,15%, Mehedinți cu 6,14% și Olt cu 5,93%.

Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj, susține că rata șomajului este menținută de șomajului tehnic oferit pe toată perioada pandemiei – 75% din salariu precum, de decontarea a 41,5% din salariul fiecărei persoane ce a avut contractul suspendat minim 15 zile, dar și de cursurile de formare profesională în urma cărora absolvenții sunt angajați.

AJOFM Gorj a organizat deja 11 cursuri de formare profesională la care au participat 202 de persoane, 172 fiind șomeri indemnizați, restul neindemnizați, toți beneficiind de gratuitatea serviciilor de formare profesională. Domeniile cursurilor sunt variate.

După susținerea examenelor de finalizare a cursurilor, 86 de absolvenți, foști șomeri, au fost angajați.

De la începutul anului și până în prezent, 1.741 de persoane au reușit să fie încadrate în muncă datorită acestor programe de formare la nivelul județului Gorj, dintre acestea 723 sunt persoane cu domiciliul în mediul urban și 1.018 în mediul rural. 1.464 de contracte au fost încheiate pe o perioadă nedeterminată și 277 pe o perioadă determinată.

De asemenea la nivelul AJOFM Gorj se derulează un program ce vizează monitorizarea încadrărilor atât pe zonele urbane, cât și rurale.

La nivelul județului Gorj se pare că măsurile active pentru combaterea șomajului dau roade, rata fiind menținută în continuare sub 4%.

Gorjenii consideră însă că persoanele beneficiare de șomaj ar putea totuși să participe la cursurile de formare gratuite, iar ulterior să fie angajați.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj în continuare formează grupe pentru următoarele cursuri de formare profesională: agent de securitate, bucătar, ospătar, manichiurist, dar dulgher-tâmplar-parchetar.

Articole similare

Back to top button