ActualitateSliderUltima ora

Rata reacțiilor adverse la vaccinuri

Aproape 4 milioane de români s-au imunizat până acum împotriva virusului Sars-Cov-2. Totuși, mai este mult până departe iar unii oameni sunt în continuare sceptici în privința vaccinării.

Trecând peste teoriile conspirației, un alt motiv pentru care românii ezită să se vaccineze este legat de reacțiile adverse date de fiecare ser în parte. Pe platforma Guvernamentală sunt actualizate zilnic datele privind vaccinarea și reacțiile adverse, precum și numărul de doze administrate atât în 24 de ore cât și de la startul campaniei naționale.

Din cele 4 tipuri de ser aprobate în România, cea mai mică rată a reacțiilor adverse este înregistrată la Johnson&Johnson. Serul nu este administrat de foarte mult timp, însă numărul efectelor secundare este unul semnificativ mai scăzut raportat la numărul de imunizări.

În 24 de ore au fost raportate 3 reacții de tip general la 2 423 de doze, însemnând 1,23 la mie. Însă, din 4 mai, de când s-a introdus Johnson&Johnson în centre, 29 de persoane din 25 538 au manifestat efecte secundare ale serului, coborând rata la 1,13 cazuri la 1000 de vaccinări.

Pe locul al doilea se situează Pfizer. Într-un interval de 24 de ore au fost vaccinate peste 100 000 de persoane cu ambele doze. Dintre acestea, 43 au manifestat reacții adverse atât de tip general cât și local, însemnând o rată de 0,42 la mie. Totuși, de la începutul campaniei rata reacțiilor se ridică la 2,39 la mie.

Moderna înregistreză ceva mai multe reacții adverse în cele peste 3 luni de la prima administrare. 5,24 la mie este coeficientul efectelor secundare, cele mai multe fiind de tip general. Într-o zi de imunizare cu Moderna, din 7540 de persoane, doar 16 au prezentat reacții, însemnând 2,12 la mie.

Campion la reacții adverse este serul Astra Zeneca. Dacă în 24 de ore doar 4 persoane din 8 309 au prezentat efecte secundare, ducând coeficientul la 0,48 la mie, din 15 februarie și până pe 15 mai, 6 035 de români au trecut prin reacții adverse din aproape 430 000 de imunizați. Cifrele, ridică Astra Zeneca la 14,06 la mie, cea mai mare incidență a reacțiilor dintre cele 4 vaccinuri aprobate în România. Așadar, 14 oameni dintr-o mie se confruntă cu efecte secundare ale serului.

În Gorj nu au fost raportate evenimente legate de reacțiile adverse ale vaccinurilor în niciun centru din cele peste 20 care funcționează în prezent. Peste 100 000 de gorjeni s-au imunizat până acum, ceea ce înseamnă că din totalul de peste 355 de mii de locuitori, aproximativ 30% sunt în siguranță la infecția cu Sars-Cov-2.

Back to top button