Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ActualitateSliderSocial

Primești amendă dacă tai acest copac

Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel că, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii.

Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.

Valentin Priporeanu spune că cei care vor să taie un astfel de pom au nevoie de autorizaţie de la autorităţi. În caz contrar, riscă o amendă de până la 10.000 de lei, chiar dacă nucul se află pe proprietatea lor.

Cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea se face în funcţie de mai multe criterii.

Direcția pentru Agricultură Gorj a primit și reclamații în acest sens, ultimul caz de acest fel fiind la Dănești de unde au primit o sesizare, însă s-a constatat că era doar o toaletare a pomului.

Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă organele de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor.

În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.

Articole similare

Back to top button