ActualitateSliderUltima ora

Ciuperceni a depășit pragul de carantinare

Zece localități din Gorj se află acum în scenariul roșu după ce au înregistrat peste 3 cazuri la mia de locuitori. Situația este însă mult mai gravă în comuna Ciuperceni care a depășit pragul carantinării ieri, raportându-se 6,49 cazuri la mia de locuritori, iar astăzi coeficientul infectărilor a crescut din nou, 7,14 la mie figurând astăzi în raportul DSP Gorj.

Criza în care se află acum localitatea Ciuperceni poate fi explicată și prin faptul că aceasta numără doar 1540 de locuitori, iar dintre aceștia, 11 au fost depistați pozitivi în ultimele două săptămâni.

Măsura carantinării se dispune doar după o analiză amănunțită a autorităților locale. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se întrunește și verifică situația din comună, pe care apoi o înaintează Institutului de Sănătate Publică, iar decizia finală este dată de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Carantinarea unei localități nu depinde numai de numărul de cazuri raportate la 1000 de locuitori, ci și de personalul sanitar sau de respectarea izolării, ori chiar de persoanele infectate. Dacă sunt membri unor familii și nu este vorba despre o transmitere comunitară, carantinarea nu este obligatorie. Este și cazul comunei Ciuperceni, unde cei infectați ar proveni din 3 familii care se află oricum în izolare la domiciliu. În acest moment autoritățile județene analizează situația comunei Ciuperceni și vor trimite concluziile la București.

Nici municipiul Târgu Jiu nu pare că va scăpa de restricțiile scenariului roșu la expirarea hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Gorj. Incidența cumulată nu scade sub 3 infectări la mia de locuritori, însă nici nu crește alarmant. 3,21 la mie a fost raportat astăzi, în creștere față de ieri, când au fost înregistrate 3,03 cazuri la o mie de locuitori. Restricțiile vor fi menținute până pe 17 martie, însă ar putea fi prelungite cu încă două săptămâni dacă situația nu se va îmbunătăți.

Incidență crescută înregistrează și comuna Turcinești cu 4,76 cazuri la mia de locuitori, dar și orașele Novaci, Rovinari, Bumbești-Jiu și Turceni, cu o rată de infectare între 3,02 și 3,71 la mie.

Astăzi, doar 5 comune figurau fără nicio infectare în ultimele 14 zile, restul având de la 1 la 303 cazuri pozitive în doar două săptămâni. 761 de gorjeni au fost confirmați pozitiv în perioada 24 februarie – 9 martie, ridicând coeficientul de infectare la 2,13.

Back to top button