ActualitateSliderUltima ora

Alba-neagra cu Fondul de Tranziție Justă

Nu este o noutate faptul că România trebuie să reducă emisiile  de CO2 in cativa ani. Pentru ca șocul fortei de munca sa fie cat mai mic, Uniunea Europeană ne dă bani pentru a finanța proiecte menite să  atenueze impactul economic și social.

Consiliul Județean face consultări publice, cere păreri, a creat niște priorități, însă concret, nimeni nu știe câți bani vor veni în Gorj, depinzând de proiectele propuse. Inclusiv social-democrații care au pe mână conducerea județului nu sunt siguri că vor fi alocate  sumele preconizate.

Mai mult, se pare că autoritățile se încurcă în atribuții și pasează mingea de la unii la alții, chiar în interiorul partidului. În timp ce Consiliul Județean spune că „are rolul de coordonator în procesul de elaborare al Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă”, senatorul PSD, Cristinel Rujan declară că Ministerul  Fondurilor Europene este coordonatorul și că oficialii doar au responsabilizat autoritățile locale pentru realizarea planului local.

Totodată, Rujan spune că Ministerul trebuie să stabilească suma care va fi alocată Gorjului, pentru a fi cunoscute tipurile de afaceri care pot depune proiecte. Mai mult, ministerul trebuie să stabilească și ghidul solicitantului, iar mai apoi se pot contura posibilitățile.

Așadar,  deocamdată, pe lângă faptul că Rujan îl contrazice pe Weber într-o oarecare măsură, subliniind că întâi banii apoi proiectele,  demersurile și consultările consiliului Județean  par a fi doar vorbe, fără nimic concret.

Dincolo de contradicțiile social-democraților, deputatul USR, Radu Miruță, susține că planul se face într-o colaborare dintre autoritățile centrale și autoritățile locale, iar suma alocată fiecărui județ depinde de fapt de alte aspecte, printre care numărul de angajați afectați sau impactul social  al tranziției juste. Așadar, banii care ar urma să vină la Gorj nu ar depinde de proiecte și „gradul lor de maturitate”.  Nici Miruță nu pare prea concentrat pe Planul de Tranziție Justă, întrucât vorbește despre milioane de lei, iar autoritățile despre miliarde de euro.

Până se gândesc politicienii și conducătorii județului cine ce trebuie să facă și mai ales cu ce bani trebuie să facă,  oamenii care vor fi direct afectați de tranziție se întreabă ce vor face în ziua în care li se va spune să plece acasă.

Articole similare

Back to top button