ActualitateSliderUltima ora

An cu producție de miere aproape 0

Din cauza condițiilor meteorologice din anul 2020, plantele se pare că nu au secretat suficient nectar, iar albinele nu au produs miere nici cât au nevoie pentru a se hrăni.

La nivel național crescătorii de albine se plâng că anul 2020 a fost un „an calamitat” din punct de vedere al producției de miere, care ar fi cea mai slabă din ultimii 50 de ani, producătorii reușind să obțină cantități extrem de mici de miere.

La nivelul județului Gorj, situația producției de miere este una destul de îngrijorătoare. Ionuț Pârvan, Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din Gorj, susține că producția de miere în Gorj este în scădere anual, iar anul 2020 poate fi considerat un an cu o producție către 0.

Asociația Crescătorilor de Albine din România este o organizație profesională a apicultorilor, formată din 40 de filiale. Filiala din Gorj cuprinde 750 de membri, dintr-un total de 800 de apicultori din județ, adică aproximativ 90% dintre aceștia fac parte din organizație.

În ceea ce privește fondurile europene acordate sectorului apicol, Ionuț Pârvan consideră că au fost neconforme și insuficiente raportate la nevoile acestui sector care deja este afectat de schimbările climatice și implicit de producția de miere.

Ionuț Pârvan consideră că viitorul sectorului apicol nu este unul optimist, tratamentele fitosanitare aplicate plantelor afecteazând în mod direct și albinele.

România este pe primul loc la calitatea mierii, însă pe penultimul loc la consum, 80% din producția țării fiind exportată.

Back to top button