ActualitateSliderUltima ora

Ce se întâmplă cu pensiile?

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a declarat că o creștere cu 40% a pensiilor este doar o iluzie, România nefiind în stare să facă un asemenea efort bugetar. 138 de miliarde de lei ar costa statul această majorare.

Raluca Turcan  a precizat și  că toate pensiile din România vor fi recalculate, pe baza unei noi legi a pensiilor, iar etapa propriu-zisă de recalculare, care va începe după intrarea în vigoare a noii legislaţii, va dura între un an şi doi ani.

De asemenea, Premierul Florin Cîțu anunță că nu mai vrea ca instituțiile publice să fie conduse de directori aleși pe viață, iar unele dintre sporurile bugetarilor nu vor mai primi finanțare. Premierul nu a spus clar nici dacă va majora sau nu pensiile.

Legea în vigoare prevede că acestea ar trebui să crească cu opt procente în septembrie, doar că liberalii ar vrea să o modifice. În 2021 Guvernul ar trebui din nou să majoreze pensiile. În prezent, Executivul lucrează pe două scenarii. Fie va exista  o indexare a punctului de pensie cu rata inflației, fie pensiile vor fi majorate cu 8% din acest an.

Deputatul de Gorj, Gheorghe Pecingină, spune că există o problemă în ceea ce privește pensiile, iar recalcularea acestora este așteptată de mult.  Acesta confirmă că este exclusă majorarea cu 40% a pensiilor, iar o creștere eventuală se va face progresiv până în 2024. Există discuții privind ambele scenarii, alegerea unui dintre ele depinzând de bugetul pe anul 2021.

Guvernul estimează pentru acest an un deficit bugetar de 7% din Produsul Intern Brut, adică statul ar urma să cheltuiască cu 78 miliarde de lei mai mult decât va încasa.

 

Back to top button