ActualitateSliderUltima ora

Peste 3.000 de controale efectuate de ITM

Anul 2020 se pare că a fost anul verificărilor pentru inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, care au efectuat un număr de 3.203 controale. În urma acțiunilor efectuate, pentru deficienţele constatate, au fost aplicate amenzi în cuantum de 2.935.500 lei.

Controalele au scos la inveală mai multe neconformități astfel că angajatorilor le-au fost trasate 3516 măsuri, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, în vederea intrării în legalitate.

Inspectorii de muncă, cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă, au mai depistat și 71 de cazuri de muncă nedeclarată. Au fost aplicate 38 amenzi angajatorilor care utilizau munca nedeclarată.

Angajatorii depistați că foloseau muncă nedeclarată desfășurau activitate în variate domenii, printre care: întreținerea și repararea autovehiculelor, fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, comercializarea produselor din carne și producție prefabricate din beton.

Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi instituirea stării de urgență, la data de 16.03.2020, cele mai multe controale au fost efectuate în urma petițiilor. În perioada stării de alertă, instituită în baza Legii numărul 55/2020,  au fost verificați 1856 angajatori, fiind dispuse 201 măsuri.

În anul 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a înregistrat şi raportat la Inspecţia Muncii, un număr de 45 accidente de muncă, din care 43 accidente cu incapacitate temporară de muncă și două accidente de muncă mortale.

De asemenea, la nivelul judeţului Gorj, s-au semnalat 34 boli profesionale, din care 17 au fost declarate, 6 au fost declarate boli legate de profesie, iar 11 au fost infirmate.

În ceea ce priveşte interacţiunea directă cu cetăţenii şi problemele pe care aceştia le-au reclamat, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, în anul 2020, au fost înregistrate 544 de petiţii, atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât și în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

În cursul anului 2020 au fost verificate și înregistrate 60 contracte colective de muncă şi 19 acte adiţionale la cele deja în vigoare, numărul total al contractelor colective de muncă active la nivelul județului Gorj, la sfârșitul lunii decembrie 2020, fiind de 239.

În 2021, inspectorii de muncă vor avea ca obiective prioritare în cadrul activităților de verificare, combaterea muncii nedeclarate,  precum și respectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă de către toți angajatorii.

Articole similare

Back to top button