ActualitateSliderUltima ora

Nu avem suficienți donatori de sânge

România se confruntă din nou cu o criză de sânge, care pune în pericol intervențiile chirurgicale de care uneori depind viețile oamenilor.

În această pandemiei generată de infecția cu virusul SARS-CoV-2, numărul donatorilor este din ce în ce mai scăzut.

La Târgu Jiu, de exemplu, la centrul de transfuzii, în 2020 au venit cu 10% mai puțini donatori decât în anul 2019. Această criză este resimțită de bolnavii a căror viață depinde de aceste câteva picături de sânge.

Și anul acesta a pornit cu un număr scăzut de donatori, până în prezent doar 157 de persoane au trecut pragul centrului.

Călina Căluțoiu, șefa Centrului Județean de Transfuzii Sanguine Gorj, face apel către toți cetățenii să se prezinte la centru pentru a dona sânge deoarece beneficiile sunt multiple. Pe lângă faptul că donatorul își face o serie completă de analize gratuit, beneficii există și la nivelul funcționării inimii, dar și câteva beneficii materiale.

Persoanele care intenționează să doneze sânge trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care: să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, să aibă greutatea minimă de 50 de kg, să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni și să nu fie în evidență cu diverse afecțiuni în tratament.

Back to top button