ActualitateSliderUltima ora

Rata șomajului, în creștere

În Gorj, rata șomajului înregistrează o ușoară creștere față de luna precedentă. Județul se apropie de 4% pe final de an, după ce luna trecută s-a înregistrat  3,82% rata șomajului. Cea mai mică valoare din 2020 a fost raportată în luna mai, Gorjul înregistrând 2,67%.

Peste 5300 de șomeri figurează în baza de date a AJOFM. Dintre aceștia, aproape 2200 sunt indemnizați. Trendul crescut se înregistrează și față de aceeași perioadă a anului trecut, când în Gorj rata șomajului era sub 3,5%.

În context național rata șomajului este de  3,27%. Buzău este situat pe primul loc cu  6,89%,  urmat de Vaslui cu  6,75% și Dolj, cu 6,56%. La nivel regional, Gorjul înregistreaza un număr de șomeri sub medie. Oltenia raportează 5,19%, pe primul loc fiind județul Dolj, precedat de Mehedinți, Olt, și Gorj. Vâlcea stă cel mai bine la acest capitol, cu 3,66%.

La menținerea sub 4% a ratei șomajului în Gorj a contribuit și șomajul tehnic din perioada pandemiei. După acordarea acestuia, AJOFM a suportat și o parte din salariul angajaților pentru lunile iunie, iulie și august. Prin aceste facilități au fost evitate concedierile masive de personal din cauza crizei economice.

Pentru a contribui la scăderea șomajului, la nivel județean sunt implementate mai mult proiecte, pentru a-i sprijini atât pe angajatori, cât și pe angajați. De asemenea, absolvenții din acest an pot accesa o serie de programe care să le faciliteze intrarea pe piața muncii.

Back to top button