ActualitateSliderUltima ora

Lege pentru Strategia energetică națională

Se anunță vești bune pentru Complexul Energetic Oltenia. Proiectul de lege care privește Strategia energetică a României și Planul Național Integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice pentru perioada 2021-2030, au trecut de Senat în luna august cu 89 de voturi pentru.

Proiectul a primit aviz favorabil de la aproape toate comisiile implicate, chiar ieri fiind pe masa Comisiei  Echilibru Ecologic și Mediu.  În perioada imediat următoare, legea va trece prin plenul Camerei Deputaților ca for decizional și ulterior va fi transmisă Președintelui României pentru promulgare.

Legea energiei electrice și a gazelor naturale prevede la art.4, alineatul (1) că Strategia energetică se elaborează de ministerul de resort și se aprobă de Guvern, cu consultarea organizațiilor neguvernamentale, a partenerilor sociali și a reprezentanților mediului de afaceri.

Prin prezentul proiect, se propune ca  Strategia energetică, după aprobarea în Guvern, să se adopte de către Parlament, prin lege, astfel încât să devină un punct de referință pentru reglementările și politicile din domeniul energiei.

Conform Strategiei, Complexul Energetic Oltenia ar putea funcționa încă cel puțin 20 de ani  cu o producție flexibilă de lignit de aproape 17 milioane de tone, producând energie de aproximativ 11,5 terawatt/ oră, însă doar în condițiile unei scheme de sprijin legiferate, pentru acoperirea unei părți a costurilor.

România dispune de un mix energetic al resurselor  primare diversificate, cu potențial în energie fotovoltaică, eoliană și hidroenergetică.

Back to top button