163 de ani de la Unirea Principatelor Române
24 ianuarie este o zi încărcată de o profundă semnificație istorică. La această dată, în anul 1859, a avut loc Unirea Principatelor (Mica Unire) prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domnitor al ambelor principate. Astfel, la 5 ianuarie 1859 a fost ales domn al Moldovei și la 24 ianuarie 1859 domn al Țării Românești.
Realizată sub semnul ideilor Revoluției pașoptiste, Unirea Moldovei și a Țării Românești a reprezentat un obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud și est de Carpați.
Cu ocazia acestui eveniment, astăzi, 24 ianuarie a avut loc un eveniment inedit în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu. Cei 163 de ani de la înfăptuirea Principatelor Române a fost sărbătorită printr-o serie de manifestări omagiale care au început cu intonarea Imnului Național.
Nelipsit de la această manifestare a fost și prefectul județului, Marcel Iacobescu, alături de profesorul și vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor. Aceștia au subliniat importanța acestei zile, cel din urmă susținând o interesantă lecție de istorie.
De asemenea, în ideea reconstituirii unui moment de o profundă semnificație istorică, actorul Eugen Titu l-a interpretat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Mai mult decât atât, Ansamblul Profesionist “Doina Gorjului” a susținut un deosebit moment artistic urmând ca la finalul evenimentului să se prindă într-o Horă a Unirii. Întreaga ceremonie s-a desfășurat cu respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenire a infectării cu virusul SARS-CoV-2, adaptate regulilor privind prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19 stabilite la nivel central.